Güncellendi
İşlem Başarılı !

Bizi tercih Ettiğiniz için Teşekkürler



Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu, Helicobacter pylori (H. pylori) adlı bir bakteri midenizi etkilediğinde ortaya çıkar. Bu genellikle çocukluk döneminde olur. Peptik ülserlerin yaygın bir nedeni olan H. pylori enfeksiyonu dünyadaki insanların yarısından fazlasında bulunabilir.

 

Çoğu insan H. pylori enfeksiyonu geçirdiğinin farkında değildir, çünkü bir hastalık belirtisi yaratmayabilir. Peptik ülser belirti ve şikayetleriniz varsa, doktorunuz muhtemelen sizi H. pylori enfeksiyonu için test edecektir. Ülser ile birlikte H. pylori enfeksiyonu varsa, doktorunuz  antibiyotikler ve mide ilaçları ile tedavi edebilir.

 

Belirtiler
H. pylori enfeksiyonu olan çoğu insanda hiçbir zaman belirti veya semptom olmaz. Bunun neden olduğu belli değildir, ancak bazı insanlar H. pylori'nin zararlı etkilerine karşı doğal dirençle doğabilirler.

 

H. pylori enfeksiyonu ile belirti veya semptomlar ortaya çıktığında, şunları içerebilir:


• Karın ağrısı  veya yanma ağrısı (Ağrı mide boşalınca artabilir.) 
• Mide bulantısı
• İştah kaybı
• Sık geğirme
• Şişkinlik
• İstenmeyen kilo kaybı


H. pylori enfeksiyonunuzun olup olmadığını belirlemek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

 

• Kan testi: Bir kan numunesinin analizi, vücudunuzdaki aktif veya önceki H. pylori enfeksiyonunun kanıtlarını ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, nefes ve dışkı testleri, aktif H. pylori enfeksiyonlarının tespitinde kan testinden daha iyidir.

• Nefes testi: Nefes testi sırasında, etiketli karbon molekülleri içeren bir hap, sıvı veya puding yutarsınız. H. pylori enfeksiyonunuz varsa, solüsyon midenizde parçalandığında karbon salınır. Vücudunuz karbonu emer ve soluduğunuzda dışarı atar.  Bir torbada nefesininiz toplanıp içindeki maddeler ayrıştırılarak H. Pylori enfeksiyonu olup olmadığı ortaya konulur. Proton pompası inhibitörleri (PPI'ler), bizmut subsalisilat ve antibiyotikler olarak bilinen asit baskılayıcı ilaçlar bu testin doğruluğunu etkileyebilir. Doktorunuz sizden testten bir veya iki hafta önce bu ilaçları almayı bırakmanızı isteyecektir. Bu test yetişkinler ve çocuklar için geçerlidir.

• Dışkı testi: Dışkı antijen testi denilen bir laboratuvar testi dışkıda H. pylori enfeksiyonu ile ilişkili yabancı proteinleri (antijenleri) arar. Nefes testinde olduğu gibi ÜFE'ler ve bizmut subsalisilat bu testin sonuçlarını etkileyebilir, bu nedenle doktorunuz sizden testten iki hafta önce almayı bırakmanızı isteyecektir.

• Endoskopik inceleme: Üst endoskopi  olarak bilinen bu test için hafifçe uyutularak  yapılacaktır. Muayene sırasında doktorunuz boğaz ve yemek borusundan aşağıya geçerek, mide ve duodenumu küçük bir kamera (endoskop) ile donatılmış uzun esnek bir tüp ile inceler. Bu cihaz, doktorunuzun üst sindirim sisteminizdeki herhangi bir düzensizliği görmesine ve doku numunelerini (biyopsi) çıkarmasına izin verir.

 

Bu örnekler H. pylori enfeksiyonu için analiz edilir. Bu test genellikle yalnızca H. pylori enfeksiyonunu teşhis etmek için önerilmemektedir, çünkü bir nefes veya dışkı testinden daha invaziftir, ancak H. pylori ülserlerini teşhis etmek için veya başka sindirim koşullarını ekarte etmek gerekirse kullanılabilir.

 

Tedavi
H. pylori enfeksiyonları, bakterilerin belirli bir antibiyotiğe direnç geliştirmesini önlemek için genellikle en az iki farklı antibiyotik ile tedavi edilir. Doktorunuz ayrıca, mide iç zarının iyileşmesine yardımcı olmak için asit baskılayıcı bir ilaç yazacak veya önerecektir. Tedavide bazı kriterlere uyulur:

 

Hastada;

• Mide ülseri varsa
• Duodenal ülser varsa
• MALT lenfoma tespit edilmişse
• Ailede mide kanseri hikayesi varsa
• Daha önce midesinin bir kısmı alınmışsa tedavi uygulanır.


Ayrıca bazı rölatif kriterler vardır. Örneğin psikojenik dispepsi gibi. Bu durumda tedavi uygulamaya doktorunuz karar verir.